Tjerkje van der Vaart is de Nationale Buurheld van 2023!

En de nieuwe Nationale Buurheld van het jaar is… 🥁 *tromgeroffel* 🥁

Tjerkje van der Vaart uit Spannum! 🦸🎉

Tjerkje van der Vaart is de nieuwe Nationale Buurheld van het Jaar 2023. Na het tellen van stemmen in de finale ronde, kwam de Friese uit Spannum als winnaar uit de bus. Ze werd voorgedragen voor deze eervolle titel vanwege haar uitzonderlijke bijdrage in het Friese dorp Spannum, waar zij zich dagelijks inzet voor haar dorpsgenoten.

Of het nu gaat om het organiseren van barbecues, kerstbuffetten, het opruimen van zwerfafval, haar actieve rol als bestuurslid van de kaatsvereniging of het doen van een kleine boodschap voor haar buren, niets is haar te veel. “Het gaat gewoon vanzelf”, zegt de Friese Tjerkje. Ze heeft een hart voor de buurt en brengt mensen van jong tot oud samen.

De Nationale Buurheld van het Jaar is een prijs voor mensen die voor hun buurtgenoten klaarstaan. Of het nou is om bijvoorbeeld te helpen bij het klussen, nooit te beroerd zijn om hun grasmaaier uit te lenen, of omdat ze altijd in zijn voor praatje of persoonlijk contact. Dit is de derde keer dat deze Nationale verkiezing wordt georganiseerd. Iedereen in heel Nederland kon een Buurheld voordragen, en dat leidde tot honderden nominaties vanuit het hele land. Uit al deze inzendingen werden drie finalisten gekozen, op wie mensen een online stem konden uitbrengen.

 

Bloembollen, zwerfafval en kaatsen

Tjerkje werd voorgedragen door Alie de Haan, die al 23 jaar haar buurvrouw is, vanwege haar inzet voor de buurt en het dorp. Zo was Tjerkje initiatiefneemster voor het planten van bloembollen langs de kant van de weg. Deze actie vond navolging bij anderen, en inmiddels schieten de bloembollen in de lente nu langs alle wegen in het dorp van de grond. Ook gaat ze twee keer per jaar op pad om zwerfafval in het dorp op te ruimen en doet ze boodschappen voor buurtgenoten die minder goed ter been zijn.

Het jaarlijkse buffet dat ze in haar tuin organiseert om te voorkomen dat mensen alleen zijn met Kerst, is bovendien inmiddels een begrip in het dorp. Daarnaast zet Tjerkje zich actief in als vrijwilliger bij zowel de lokale kaats- als toneelvereniging en de organisatie van de jaarlijkse dorpsbazaar.

Hartverwarmend

Tjerkje geeft aan zich erg dankbaar te voelen voor alle stemmen die ze kreeg. “Wat voor mij zo gewoon is, is blijkbaar voor een ander heel bijzonder en daar ben ik echt stil van.” Zorg voor anderen was altijd al een belangrijk onderdeel van haar leven, vertelt ze. “Bij ons thuis was vroeger iedereen welkom. Op vrijdagavond zorgde mijn moeder ervoor dat iedereen het gezellig had, zelfs als we het niet breed hadden.”

Buurvrouw Alie: “Hartverwarmend om te zien dat zoveel mensen waarderen wat Tjerkje allemaal doet voor haar buurt. Ze brengt mensen van jong tot oud samen. Ze is echt een mensenmens, met het hart op de juiste plek. Ik kan me geen betere buur wensen!

 

 

Dit waren de finalisten van 2023

Tjerkje van der Vaart
Tjerkje

Tjerkje: “brengt mensen samen van jong tot oud”

Joy Smtih-Hamming
Joy

Joy: “Een kleine moeite”

Franciska Janssen
Franciska

Franciska: “Het zonnetje van de buurt”