Buurheld Tjerkje uit Spannum

Tjerkje van der Vaart

Waarom is Tjerkje een Buurheld?

Alie is al 23 jaar de buur van Tjerkje. Zij aarzelt niet als haar gevraagd wordt waarom Tjerkje een Buurheld is. Ze heeft een hart voor de buurt en brengt mensen van jong tot oud samen. Ze is echt een mensenmens, met het hart op de juiste plek”. Of het nu gaat om het organiseren van barbecues, kerstbuffetten, het opruimen van zwerfafval, haar actieve rol als bestuurslid van de kaatsvereniging of het doen van een kleine boodschap voor haar buren, niets is haar te veel. “Het gaat gewoon vanzelf”, zegt de Friese Tjerkje.

Tjerkje vertelt dat gastvrijheid altijd al een belangrijk onderdeel was van haar leven. “Bij ons thuis was vroeger iedereen welkom”, zegt ze. “Op vrijdagavond zorgde mijn moeder ervoor dat iedereen het gezellig had, zelfs als we het niet breed hadden”. Tjerkje volgt in de voetsporen van haar moeder en blijft zich inzetten voor haar buurt.

 

Bloembollenzee

Tjerkje houdt van een opgeruimd en kleurrijke sfeer in het dorp. Ooit is zij zelf begonnen met het planten van bloembollen langs de kant van de weg. “Dat ziet er fleurig uit wanneer je door de straat rijdt” zegt ze. In samenwerking met het Oranjefonds hebben ze inmiddels het planten van de bloembollen door het halve dorp doorgetrokken. Wanneer het voorjaar aanbreekt en de bloembollen uit de grond schieten ziet het hele dorp er fleurig uit. Het voortouw en initiatief nemen in dit soort dingen, dat is waar Tjerkje een glimlach van op haar gezicht krijgt. “Ik geniet ervan om andere mensen blij te maken.”

 

Tjerkje van der Vaart

 

100 mensen over de vloer

“Het mooiste wat mij is bijgebleven, was het eerste buurtfeestje na de coronaperiode vorig jaar. Het was Hemelvaartsdag,” weet Tjerkje nog te vertellen. “Na die hele lange periode van thuisblijven, gesloten winkels en geannuleerde sociale bezigheden, mocht het eindelijk weer. Het is zo belangrijk dat mensen niet eenzaam zijn. De samenhorigheid die ik toen voelde, was onbeschrijfelijk.”

De echtgenoot van Tjerkje heeft een eigen bedrijf en is daardoor vaak aan het werk. Tjerkje werkt ook in het bedrijf van haar man, maar daarnaast werkt ze nog bij de bakker. Omdat het dorp zo klein is, bevinden alle winkels zich een dorp verderop. Voor de oudere buurtbewoners kan het soms lastig zijn om daar dagelijkse boodschappen te doen. Tjerkje zorgt er ook hier weer voor dat ze via de bakker, slager en kaasboer de boodschapjes meeneemt voor haar dorpsgenoten. “Een kleine moeite,” zegt ze.

“De dankbaarheid is groot,” zegt Tjerkje. Het ontvangen van allerlei liefdevolle appjes, de dorpsgenoten die haar aanspreken, de samenhorigheid en het warme gevoel, dat is waar Tjerkje het allemaal voor doet.

 

Kerstbuffet

Ieder jaar weer is er een kerstbuffet, dat plaatsvindt op tweede kerstdag. Tjerkje maakt briefjes als uitnodiging en gaat langs alle brievenbussen. Direct ontvangt zij allerlei positieve appjes van buurtbewoners. Ook wordt er een springkussen voor de kinderen geregeld, en dat alles in de landelijke tuin van Tjerkje in Spannum. Van gehaktbal tot salades, van pannenkoek tot verse soep, iedereen neemt iets mee. Door het overlijden van haar ouders wilde ze toch iets doen, ook omdat ze wist dat andere mensen alleen zitten met kerst. “En dat is nergens voor nodig om met kerst alleen te zijn” zegt Tjerkje. Het is ooit klein begonnen, maar inmiddels is het buffet op tweede kerstdag een begrip in het dorp.

 

Twee keer per jaar opruimen

Het Friese dorp Spannum kent ongeveer 250 inwoners. Een klein dorp zoals gezegd, waarin de gemeente niet heel veel organiseert. Vandaar dat Tjerkje in een hoop dingen het voortouw neemt. Zo gaat zij zelf twee keer per jaar op pad om zwerfafval in het dorp op te ruimen. Wanneer ze bezig is zijn er direct mensen die haar te hulp schieten. Het initiatief doet goed volgen door de andere dorpsgenoten. Uiteindelijk een hele gezellige dag! Het menselijke contact maakt Tjerkje blij.

 

Tjerkje van der Vaart

 

Kaatsvereniging

Opvallende bloemenkransen sieren de buitenmuren van diverse woningen in het charmante Friese dorp Spannum. Tjerkje legt al snel uit dat deze prachtige kransen de 1e prijzen zijn. Trots worden ze door alle winnaars aan hun woning gehangen, als een eerbetoon aan hun prestaties.

Tjerkje is al sinds haar achtste levensjaar betrokken bij het kaatsen, een geliefde sport die door veel mensen in het dorp wordt beoefend. Hoewel ze nu zelf alleen nog speelt omdat ze het leuk vindt, zorgt ze nog steeds voor de prijzen en is ze nauw betrokken bij het kinderkaatsen. Daarnaast is Tjerkje een bekend gezicht in de sportkantine van de kaatsvereniging, waar ze regelmatig als vrijwilliger achter de bar te vinden is.

 

Theater de Nijljochters en Bazaar

Het Friese dorp Spannum kent theatervereniging de Nijljochters waarin ook Tjerkje een actieve rol speelt bij de organisatie. Het regelen van de tribunes, de kledij, het bouwen van het decor en het maken van de uitnodigingen, Tjerkje zet zich in.

Dit jaar betreft het een Friestalig stuk over Waling Dijkstra; één van de grootste Friese schrijvers en dichters en grondlegger van de Friese toneelcultuur.

Ook wordt er jaarlijks in november in het dorpshuis, een bazaar georganiseerd. De opbrengst hiervan gaat naar het dorp. Door het jaar heen weet iedereen Tjerkje te vinden voor het langsbrengen van tweedehands items die in november weer worden verkocht op de Bazaar.

Wie wordt buurheld van het jaar?

Tjerkje van der Vaart
Tjerkje

Tjerkje: “brengt mensen samen van jong tot oud”

Joy Smtih-Hamming
Joy

Joy: “Een kleine moeite”

Franciska Janssen
Franciska

Franciska: “Het zonnetje van de buurt”