Buurheld René uit Geldrop

In de rustige buurt De Bosbrand leeft een bijzondere Buurheld: René. Zijn buurman en vriend, Pascal, nomineerde hem voor de titel Nationale Buurheld van het Jaar. En het is niet moeilijk te begrijpen waarom. René’s inzet en zorgzaamheid hebben diepe indruk gemaakt op iedereen in de buurt.

 

Altijd klaar om te helpen

René is het type buurman waar iedereen van droomt. Pascal, een militair die vaak van huis is, weet dit als geen ander. René helpt zijn gezin door de honden uit te laten, boodschappen te doen, en hij brengt zelfs extra vreugde tijdens feestdagen zoals Sinterklaas en Pasen. “René doet altijd leuke dingen voor onze kinderen,” vertelt Pascal. Dit gevoel wordt gedeeld door Hannie, een andere buurvrouw, die zegt dat René altijd klaarstaat om te helpen.

 

Een man met een missie

Maar René’s inzet gaat verder dan zijn directe omgeving. Ondanks zijn fysieke beperking, hij is door een bedrijfsongeval volledig afgekeurd en mindervalide geraakt, blijft hij zich inzetten voor goede doelen. Met zijn handbike neemt hij deel aan initiatieven zoals de Home Ride, een fietsmarathon van 500 kilometer in 24 uur, om geld in te zamelen voor het Ronald McDonald Huis. Zijn handbike is niet alleen een sportief hulpmiddel, maar ook een manier om anderen te helpen en te inspireren. René geeft zelfs trainingen aan mensen met beperkingen, zodat ook zij zich minder beperkt kunnen voelen.

2-Rescue

Daarnaast faciliteerde René samen met 2-Rescue, een organisatie die met behulp van 200 acteurs levensechte noodsituaties creëert, trainingen voor hulpverleners. Hij liet zich omscholen als veiligheidsdeskundige en speelde met volle overgave mee, ondanks het gevaar voor zijn gezondheid door de neurostimulator in zijn rug. “Ik hou ervan die lui een beetje te jennen,” zegt René lachend, “maar het werd te gevaarlijk. Straks trekt iemand die draad nog kapot. Die kunnen ze maximaal twee keer vervangen. Een leven zonder wordt dan fysiek nog pijnlijker.”

 

Voorvechter van een schone buurt

René neemt ook actief deel aan het verbeteren van de buurt. Hij gebruikt de BuitenBeter-app om problemen zoals gedumpt afval en losse stoeptegels te melden, zodat deze snel worden opgelost. Hierdoor blijft de buurt schoon en veilig voor iedereen.

 

Een sociaal middelpunt

Tijdens de coronapandemie heeft René geholpen bij het organiseren van buurtfeesten om mensen bij elkaar te brengen. Hij leent regelmatig spullen uit aan buurtbewoners, van partytenten tot hogedrukreinigers, waardoor hij een onmisbare schakel in de gemeenschap is. “René heeft alles, je hoeft het maar te vragen,” zegt Pascal. Zelfs een borreltje kun je komen halen in zijn eigen bar, die hij voor het gemak in zijn garage heeft gebouwd.

 

Onvermoeibare positiviteit

Ondanks zijn dagelijkse fantoompijn en de nasleep van zijn ernstige ongeval, blijft René ongelooflijk positief en actief. Hij heeft een indrukwekkende fitnessroutine en blijft betrokken bij verschillende sociale en sportieve activiteiten. Hij wandelt daarnaast ook nog met demente ouderen. “Mijn vader was dement en dat deed ik met hem. Na zijn overlijden in augustus twee jaar geleden, ben ik dat blijven doen.“

Zijn levenshouding is inspirerend voor iedereen om hem heen. Er valt een stilte, waarin iedereen in de ruimte beseft waar René dagelijks doorheen gaat en hoe hij er daarnaast ook nog voor anderen kan zijn.

Wat hij daar zelf van vindt: “Ja, dat zit nou eenmaal in mijn aard. Ik sta graag voor iedereen klaar.”

 

Inspirator

René is meer dan een buurman; hij is een rots in de branding, een inspirator en een onvermoeibare helper. Zijn bijdrage aan de gemeenschap, zijn doorzettingsvermogen ondanks tegenslagen, en zijn onvoorwaardelijke steun aan anderen maken hem de perfecte kandidaat voor de titel Nationale Buurheld van het Jaar 2024. Dankzij René voelt iedereen zich welkom en ondersteund in De Bosbrand, en dat maakt hem een echte held.

Wie wordt Buurheld van het jaar?

Janny 2024

Janny: “Ik geef graag iets terug aan de gemeenschap.”

Joke 2024

Joke: “Je moet nooit iets voor een ander doen om er iets voor terug te verwachten.”

René 2024

René: “Dat zit nou eenmaal in mijn aard. Ik sta graag voor iedereen klaar.”