Buurheld Joy uit Heerlen

Joy Smtih-Hamming

Waarom is Joy een Buurheld?

Joy, een stille kracht in de flat, wordt door haar buurman Jo beschreven als iemand die veel voor hem betekent. Al jarenlang zet ze zich onvermoeibaar in om de senioren in hun appartementencomplex te helpen. Haar toewijding versterkt de onderlinge samenhorigheid zorgt ervoor dat bewoners aanspraak hebben. “Joy staat niet graag in de belangstelling en is zeer bescheiden,” merkt Jo op. Dit maakt haar nominatie voor de titel van Nationale Buurheld van het Jaar des te waardevoller. 

Tegenslagen

De van oorsprong uit Indonesië afkomstige Joy (67 jaar) woont sinds drie jaar alleen in het appartement waar ze met haar man woonde. Buurman Jo heeft een vergelijkbaar verlies geleden nadat hij zijn vrouw een jaar geleden verloor, en dat schept een bijzondere band tussen hen. Ze bellen elkaar dagelijks, zelfs al is het maar voor een kort gesprek, om elkaar een fijne dag te wensen. “Een kleine moeite,” zegt Joy. Op deze manier is er toch een vorm van sociale controle en gemoedsrust tussen hen.  

Joy Smith-Hamming

Een kleine moeite

Bijna dagelijks is Joy te vinden op de galerijen van het flatgebouw. Sinds 1997 woont ze in het appartementencomplex in Heerlen en kent ze iedereen bij naam en toenaam. “Voor mij is het een kleine moeite om even een vuilniszak mee te nemen, boodschappen te doen of iemand te begeleiden naar de apotheek,” vertelt Joy. “Wanneer ik ongemak zie of voel bij mensen, neem ik dat graag bij ze weg,” voegt ze eraan toe. 

Joy geniet van wandelingen in de natuur en verplaatst zich altijd te voet. Soms gaat ze samen met ouderen naar een terrasje, gewoon omdat het nog kan. “Want alleen is ook maar alleen,” voegt ze er snel aan toe.

 Verpleegster

Vroeger, toen Joy nog als verpleegster werkte, verscheen ze vaak als eerste op de werkvloer en ging ze als laatste naar huis. “Ik behandelde iedereen alsof het mijn eigen familie was,” herinnert ze zich. Het zorgzame karakter heeft altijd al in haar gezeten. 

Op de flat woont een dame die afhankelijk is van een scootmobiel. Joy en zij gaan vaak samen boodschappen doen. Wanneer de scootmobiel de winkel niet in kan, biedt Joy ondersteuning door haar arm aan te bieden. “Als voormalig verpleegster weet ik hoe het voelt als sommige dingen niet meer lukken, daarom help ik graag mensen,” legt Joy uit. Onlangs gingen ze samen op pad met de scootmobiel, maar helaas begaf deze het onderweg. “Ik belde meteen Jo,” vertelt Joy, “en hij kwam ons ophalen met de auto.” Gelukkig liep het uiteindelijk goed af, aldus Joy.

Joy Smith-Hamming

Automatische deuren

“In ons flatgebouw kunnen we altijd door middel van een camera zien wie er beneden bij ons aanbellen. Daarna gaan mensen met de lift naar boven en door de klapdeuren de galerij op”, vertelt Joy.  “Als ik zie dat mensen moeite hebben met de deuren, ondersteun ik sommige buren” zegt Joy. 

Pretex poppen en kralen

Bij binnenkomst valt meteen de creativiteit van Joy op. Haar woning is gevuld met prachtige houtbewerkingen, gedetailleerde poppen en een uitgebreide collectie kettingen. Vooral de poppen trekken de aandacht. “Ze zijn gemaakt van lapjes stof en vervolgens bewerkt met Pretex, een materiaal dat zorgt voor volledige uitharding,” legt ze uit.  

Even toont Joy haar hobbykamer. Wat een schatkamer van creativiteit! “Toen ik mijn laatste werkdag had in het ziekenhuis, heb ik voor alle collega’s op de afdeling een ketting gemaakt en als afscheidscadeau gegeven”. “De glimlach op de gezichten bij mijn collega’s is waar ik het voor doe”, zegt Joy. 

Wie wordt buurheld van het jaar?

Tjerkje van der Vaart
Tjerkje

Tjerkje: “brengt mensen samen van jong tot oud”

Joy Smtih-Hamming
Joy

Joy: “Een kleine moeite”

Franciska Janssen
Franciska

Franciska: “Het zonnetje van de buurt”