Buurheld Joke uit Bemmel

Bij aankomst in het wooncomplex in Bemmel valt meteen de warme sfeer op. De geur van verse bloemen en de glimlachende gezichten van de bewoners creëren een gastvrij welkom. Een behulpzame buur wijst ons de weg naar Joke, een geliefde buurtbewoonster die alom bekend staat om haar hartelijkheid en zorgzaamheid. Joke staat ons al op te wachten met een mooie glimlach. We voelen ons direct thuis.

 

Joke en Sanne: Een bijzonder duo

Joke wordt vergezeld door haar kleindochter Sanne, die haar oma heeft genomineerd voor de titel Nationale Buurheld van het Jaar 2024. Volgens Sanne is niemand zo gastvrij en liefdevol als haar oma, die al 22 jaar met hart en ziel voor het wooncomplex en haar bewoners zorgt.

Een levenslange toewijding

“Waarom Joke zou moeten winnen, is voor mij vanzelfsprekend,” vertelt Sanne. Joke is al 20 jaar actief in de buurt. Samen met een inmiddels overleden buurman begon ze ooit met het opfleuren van de gezamenlijke ruimtes. Joke zorgt ervoor dat de hal er altijd netjes en gezellig uitziet met regelmatig wisselende decoraties en speciale versieringen tijdens feestdagen, waarbij ze hulp krijgt van haar buur Ap. Als een echte gentleman zorgt hij ervoor dat zij met haar voetjes op de vloer blijft staan, als er wat moet worden opgehangen.

Maar daar blijft het niet bij. Ze helpt bewoners met kleine klusjes en organiseert buurtactiviteiten, zoals de terugkerende nieuwjaarsborrel.

 

Persoonlijke zorg

Joke’s zorgzaamheid gaat verder dan een standaardpraatje. Ze houdt een oogje in het zeil bij oudere en zieke bewoners, zoals een 97-jarige buurvrouw die onlangs een heupoperatie onderging. “Dan poets ik gewoon ‘even’ de buitenkant van het appartement,” lacht Joke bescheiden.

 

Een bescheiden heldin

Hoewel Joke veel doet voor de buurt, beschouwt ze haar inspanningen als vanzelfsprekend. “Je moet nooit iets voor een ander doen om er iets voor terug te verwachten,” zegt ze nuchter. Sanne benadrukt echter dat haar oma’s inzet en zorgzaamheid allesbehalve vanzelfsprekend zijn. “Ze gaat maar door. Soms maak ik me ook wel zorgen om haar en vind ik dat ze rustiger aan moet doen.”

 

Het kloppende hart  

Joke’s bijdragen zorgen niet alleen voor een schone en prettige leefomgeving, maar ook voor een sterke gemeenschapsband. Bewoners voelen zich gesteund en gewaardeerd dankzij haar overweldigende inzet. Ze is het kloppend hart van haar wooncomplex. Haar jarenlange toewijding, zorgzaamheid en bescheidenheid maken haar tot een ware Buurheld.

Wie wordt Buurheld van het jaar?

René 2024

René: “Dat zit nou eenmaal in mijn aard. Ik sta graag voor iedereen klaar.”

Janny 2024

Janny: “Ik geef graag iets terug aan de gemeenschap.”

Joke 2024

Joke: “Je moet nooit iets voor een ander doen om er iets voor terug te verwachten.”