Buurheld Janny uit Leusden

Arjen, een buurtbewoner, en goede vriend, nomineerde Janny als Nationale Buurheld van het Jaar. “Janny is een onuitputtelijke bron van energie,” zegt Arjen. “Ze staat altijd klaar om anderen te helpen, zonder ooit te klagen.” Hij neemt een slokje water en brandt dan los, want wat doet Janny eigenlijk niet?

 

Janny’s bijdragen aan de buurt

Janny organiseert buurtfeesten, is actief bij de jaarlijkse garage sales, zet communicatiecampagnes op en jaagt duurzaamheidsprojecten aan. Als eigenaresse van een communicatiebedrijf zet ze samen met haar man Willem haar vaardigheden in om buurtinitiatieven effectief over te brengen en inspireert anderen om mee te doen.

 

Een teamspeler en inspiratiebron

Janny waardeert de inbreng van anderen en werkt graag samen om gemeenschappelijke doelen te bereiken. Haar positieve houding zorgt ervoor dat mensen graag met haar samenwerken. En de spreekwoordelijk appel valt niet ver van de boom. “Ik ben opgegroeid met sociale ouders,” vertelt Janny Appel. Haar toewijding komt voort uit een overtuiging om iets terug te geven aan de gemeenschap.

 

De buitengewone badjassenwijk

Janny’s buurt staat bekend om zijn unieke gemeenschap met twaalf pleinen en twaalf vertegenwoordigers, waarvan zij er tot voor kort een was. In de zomer komt de wijk tot leven, met het buurtzwembad als hoogtepunt waar zelfs kampeeravonturen plaatsvinden. Bewoners lopen rond in badjassen, klaar voor een duik. Of er ook een beetje competitie is? Nee, dat niet. Maar dan beginnen haar ogen te fonkelen en zegt ze enthousiast: “Een zeskamp, dat heb ik altijd al een keer willen organiseren. Een sportieve reis over de pleinen afsluitend met een zomerse barbecue lijkt me erg leuk.”

 

Waar buurkracht echt tot leven komt

De bewoners zijn al sinds de jaren ’70 gezamenlijk verantwoordelijk voor het beheer van gedeelde voorzieningen zoals beplanting, kabelaansluitingen, een zwembad en een tennisbaan. Dit wordt georganiseerd via de bewonersstichting ‘Groenstichting Rozendaal’. Zodra je in de wijk komt wonen, word je hier automatisch onderdeel van. Je maakt zo snel kennis met je buren en samen met andere bewoners ‘zorg je voor de wijk’.

Als dat geen voorbeeld van buurkracht is. Alex van Buurkracht Nederland was bij de totstandkoming van het Buurtteam; dit zijn de bewoners in de wijk die aan de slag zijn gegaan met de verduurzaming. Hij heeft geholpen huidige plannen verder te concretiseren en dacht mee hoe dit ook in andere wijken zou kunnen werken.

 

Lief en leed pot

Voor bewoners die het moeilijk hebben, is er een lief en leed pot. Sinds kort heeft Janny haar opvolger die weer nieuw leven ingeblazen. Hiervan worden bijvoorbeeld kaartjes en bloemetjes gekocht. “Maar Janny gaat verder dan dat,” zegt Arjen. Janny bood Arjen namelijk liefdevolle steun toen zijn partner ziek werd.

“Ze heeft de zwaarste tijd van mijn leven een beetje lichter en verdraagzamer gemaakt. En in diezelfde periode hadden zij en haar man ook nog oog voor anderen die dat nodig hadden.”

Bordje in de buurt

Janny is recent afgetreden als wijkvertegenwoordiger, maar ze gaat zeker niet stilzitten. Ze heeft nog zoveel ideeën. “We leven toch in een maatschappij waar mensen vereenzamen. En dat zijn niet alleen ouderen. Ik dacht aan het concept “Bordje in de buurt”. Voor een klein bedrag kun je dan mee-eten met een buurtbewoner.” Via een app zou je dan aan iemand gekoppeld kunnen worden. “Bij iedereen zit wel een verhaal. Dit gaat er vast en zeker nog wel eens van komen.”

 

Een ware Buurheld

Met haar ongeëvenaarde inzet en enthousiasme is Janny een ware Buurheld, klaar om haar buurt elke dag een beetje beter én leuker te maken. Deze energiebom staat altijd klaar om anderen te helpen zonder ooit te klagen of hier iets voor terug te willen. Haar ongeëvenaarde inzet en inspirerende houding maken haar een waardevolle aanwinst voor de gemeenschap.

Wie wordt Buurheld van het jaar?

Joke 2024

Joke: “Je moet nooit iets voor een ander doen om er iets voor terug te verwachten.”

René 2024

René: “Dat zit nou eenmaal in mijn aard. Ik sta graag voor iedereen klaar.”

Janny 2024

Janny: “Ik geef graag iets terug aan de gemeenschap.”