Buurheld Franciska uit s'-Heerenberg

Franciska Janssen

Waarom is Franciska een Buurheld?

Toen Sophie hoorde dat je je buur kon nomineren voor de Nationale Buurheld van het Jaar-verkiezing, was zij een van de eersten die haar buurvrouw Franciska nomineerde. Voor Sophie is Franciska echt ‘het zonnetje van onze buurt’. “Voor haar is niets te veel”, legt Sophie uit. “Of het nu gaat om het organiseren van een buurtfeest, het versieren van de jaarlijkse kerstboom op het plein, het doen van een kleine boodschap of het ophalen van mijn kinderen van het kinderdagverblijf, ze neemt me veel zorgen uit handen. Haar vrijgevigheid en toewijding maken haar een echte buurheld waar de buurt trots op is.”

 

Het zonnetje van onze buurt

Sophie legt uit: “Mijn man werkt zes dagen per week en omdat onze kinderen nog zo jong zijn, biedt Franciska me vaak een helpende hand. Onlangs, toen mijn auto kapot was en drie weken lang gerepareerd moest worden, stond Franciska elke dag klaar om de kinderen van school op te halen, ondanks haar drukke schema. De kinderen voelen zich zo op hun gemak bij Franciska en dat doet me goed.”

 

Franciska Janssen

 

Containers en herfstblaadjes

Met onverschrokken vastberadenheid zorgt Franciska ervoor dat het plein altijd netjes en opgeruimd blijft, vooral wanneer de bladeren van de bomen vallen en de straat bedekken. Ze aarzelt niet om al het blad weg te vegen, omdat ze niet wil dat kinderen op hun fietsjes uitglijden of dat oudere mensen vallen.

Ze neemt het initiatief om de containers terug te zetten bij de juiste huizen, zelfs nadat ze geleegd zijn, om ervoor te zorgen dat het plein overzichtelijk en toegankelijk blijft voor jong en oud. Zelfs onkruid krijgt geen kans om te groeien, want Franciska houdt graag alles netjes voor iedereen. Haar inzet voor een geordende en veilige omgeving is een inspiratie voor de hele buurt.

 

Liefdevolle Uitnodigingen

Franciska is ook de drijvende kracht achter de buurtbarbecue. Thuis worden vrolijke briefjes gemaakt en geschreven, waarna Franciska ’s avonds bij elke deur in de straat langsgaat om iedereen uit te nodigen. De respons is altijd overweldigend, met enthousiaste reacties van alle buurtbewoners die direct met ideeën komen voor heerlijke hapjes en verfrissende drankjes. Bijna de hele straat doet mee, iedereen draagt zijn steentje bij met zelfgemaakte lekkernijen en favoriete drankjes.

Ook Nationale Burendag wordt hier groots gevierd, met kleurplaten voor de kinderen en het bakken van cakes en taarten. Franciska’s toewijding en creativiteit zorgen ervoor dat er altijd iets te vieren valt, waarbij iedereen met plezier deelneemt en bijdraagt aan het gezamenlijke feest. Het zijn de kleine gebaren en initiatieven, zoals de liefdevolle uitnodigingen en de gezamenlijke activiteiten, die de straat tot een hechte en levendige gemeenschap maken.

 

Het zit in mijn bloed

Van jongs af aan stond Franciska altijd klaar voor anderen, en ze gelooft dat het geen toeval is. “Het is iets wat ik van huis uit heb meegekregen; mijn ouders zijn net zo behulpzaam.” Wanneer ze mensen ziet die hulp nodig hebben, kan ze het niet laten om een helpende hand te bieden. Er is weinig wat ze als te veel ervaart. En tot haar grote vreugde wonen haar ouders nu ook in dezelfde straat. “Ik woonde eerst ergens anders, maar door een vrijgekomen woning ben ik toevallig hier terechtgekomen,” vertelt ze. “Het voelt geweldig om weer dicht bij mijn ouders te wonen, vooral met het vooruitzicht om later voor hen te kunnen zorgen als dat nodig is.”

 

Franciska Janssen

 

De buurtkerstboom

Een betoverende traditie die Franciska jaarlijks organiseert op het pleintje. Met liefde worden er briefjes geschreven en verspreid door de brievenbussen, waarbij de hele straat wordt uitgenodigd om samen de kerstboom op te tuigen. Voor de kinderen liggen knutselspullen klaar, zodat ze hun eigen creatieve versieringen kunnen maken. Ook worden alle schuurtjes in de buurt voorzien van kerstlampjes. Onder het genot van heerlijke hapjes en drankjes schittert de kerstboom gedurende de hele maand december op het plein, als een stralend middelpunt.

 

Piet Paulusma

Franciska’s organisatietalent zit in haar bloed. Een paar jaar geleden kleurde de hele straat oranje tijdens het WK. Buiten stonden televisies, bankjes, tafels en stoelen – niets was te gek. Iedereen raakte in de ban van de oranje sfeer. Dit trok de aandacht van Piet Paulusma en zijn crew, waardoor de hele straat ’s avonds op televisie verscheen met ‘Oat moarn’.

Wie wordt buurheld van het jaar?

Tjerkje van der Vaart
Tjerkje

Tjerkje: “brengt mensen samen van jong tot oud”

Joy Smtih-Hamming
Joy

Joy: “Een kleine moeite”

Franciska Janssen
Franciska

Franciska: “Het zonnetje van de buurt”