Buurheld Angela brengt mensen bij elkaar

Waarom is Angela een buurheld?

Irene nomineerde Angela als Nationale Buurheld van het Jaar en licht toe: “Angela is een aantal jaar geleden hier in de buurt komen wonen. Normaal ben ik niet zo van het bij de buren lopen, maar met Angela had ik gelijk goed contact. Ze geeft je direct het gevoel dat iedereen welkom is. Daar is zij heel sterk in.”

“In coronatijd heeft Angela een buurtapp opgezet. Bij ons in de buurt woont alles door elkaar heen – inclusief oudere mensen en vrouwen alleen. Het is dan ook fijn dat je elkaar kent en weet te vinden als er iets aan de hand is.”

Drijvende motor
Irene: “In coronatijd was er iemand ziek en is een andere buur dankzij de app boodschappen gaan doen. Het contact is beter geworden en we kunnen elkaar beter helpen.”

“Angela nodigt nieuwe buren gelijk uit voor de app. Maar het gaat verder dan dat. Als er iets gedaan moet worden, is zij altijd van de partij. Angela is altijd de drijvende motor. Als iemand geen hulp vraagt, maar het wel nodig heeft, zorgt zij ervoor dat het onder de aandacht komt en dat er wat mee gebeurt.”

Met de hele buurt lopend verhuizen
Een mooi voorbeeld is een oudere mevrouw uit de buurt die haar man en hond kort achter elkaar is verloren en daarna haar dochter niet meer zag. Irene: “Angela is dan degene die als eerste daar naar binnen stapt, voor haar gaat zorgen en haar in de gaten houdt.”

“Daarna springen er uiteraard ook andere buren bij, maar zij is altijd de eerste. De betreffende mevrouw ging snel achteruit en kon niet meer blijven wonen in haar huis. Angela heeft een plek in het verzorgingstehuis honderd meter verderop gevonden en geregeld. We hebben haar met de hele buurt lopend verhuisd.”

Voor iedereen
“Als Angela iets over heeft, zal ze altijd eerst vragen of iemand anders er belangstelling voor heeft. Ze organiseerde laatst nog een klein feestje voor de oudere mevrouw die ging verhuizen. En als iemand iets aangeeft, zal ze altijd vragen of ze kan helpen. Zelfs al heeft ze zelf ook een aantal dingen op haar bordje gekregen. Je denkt dan ‘ik ga haar niet storen, ze heeft al genoeg aan haar hoofd’, maar dat wil ze niet horen. Zelfs dan staat ze voor iedereen klaar. Ik vind echt dat ze het zó verdient!”

Buren zijn het belangrijkst
Angela vindt het niet meer dan normaal om elkaar te helpen: “Buren zijn het allerbelangrijkst. Het is zo belangrijk dat je je lekker en veilig voelt in je buurt. En dat als er iets gebeurt, dat er dan mensen zijn die je kunnen helpen.”

“Ik vind dat we de liefde moeten verspreiden. Zeker als je kijkt naar hoe het de laatste tijd is geweest en dat veel mensen alleen hebben moeten doorbrengen. Hoe mooi is het dan om op afstand in de tuin een bakje koffie te drinken. Als je het puur insteekt vanuit jezelf en je jezelf bent, dan zijn er zoveel mensen die willen helpen. Ik mis het dat mensen niet zichzelf willen laten zien omdat ze bang zijn daarop afgerekend te worden. Doe je dat wel, dan ga je zoveel mooie verbindingen krijgen. Het is prachtig om te horen dat het gewaardeerd wordt wat je doet!”

Wie wordt Nationale Buurheld van het Jaar?

Buurheld Karel
Karel

Een vriendelijke, betrokken man die altijd voor zijn buren klaarstaat.

Buurhelden Jos en Jeanet
Jos & Jeanet

Enorme steun voor hun buurvrouw en haar zonen nadat ze haar man verloor.

Angela

Angela brengt de hele buurt bij elkaar met haar buurtapp.